Muz tropik iklim bitkisidir. Yıllık ortalama sıcaklık 20 C nin üstünde, yıllık sıcaklık farkı 4-5 C yi geçmeyen mikro klima, nemli yerlerde yetişir.
Yıllık yağış miktarı 1000-2000 mm arasında olmalıdır. Yeterli yağışın alınamadığı durumlarda sulama yapılmalıdır. Nem % 60 üzerinde olmalıdır. Doygun nemin de hastalıkların yayılmaması, gelişmemesi için ortamdan uzaklaştırılması gereklidir.
Muz gölgeyi sever, yüksek ağaçların altı yetişmesi için en uygun alanlardır.
Sıcaklık 20 C derecenin altına düşmeye başladığında gelişme gerilemesi olmakta, 3 C de muz zarar görmektedir. – 4 C nin altında gövde zarar görmektedir.
Rüzgara karşı önlem alınmalıdır. Şiddetli rüzgar büyük yapraklarından dolayı muza büyük zarar vermektedir. Yalancı gövdenin kırılmasına, ağaçların yıkılmasına neden olabilir.
Muz yeşil aksamın gelişme dönemi ve meyve gelişme döneminde yoğun şekilde besini ister. Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli olmaz. Mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemeleri yapılmalıdır.
Bitki Besin Elementleri Arasındaki etkileşim
Bitki besin maddeleri arasında toprak içinde bitkilerin besin alımı yönünden çok ciddi rekabetler veya teşvikler vardır. Bu nedenle gübreleme proğramlarının hazırlanması ve uygulanmasına çok dikkat edilmelidir. Bitki Besin Maddesi kullanımının en fazla olduğu sera alanlarında, toprak analizi yaptırmadan, düzenli ve sağlıklı bir gübreleme proğramı uygulamak olumsuz sonuçlar verebilir.